Uncategorized

Amenzi după vânzarea mașinii? Soluția – Radiere

Exista multe situatii in care, desi vanzatorul a instrainat un autoturism catre o alta persoana, cumparatorul nu realizeaza formalitatile legale necesare inmatricularii bunului pe numele sau. Mai mult decat atat, tot din neglijenta cumparatorului, fostul proprietar se poate afla in situatia de a-i fi comunicate amenzi ca urmare a nerespectarii prevederilor legale in vigoare sau a neplatii unor taxe, ca de exemplu taxa de drum sau taxa pentru parcare.

Acestă situație este des întălnită în România, drept urmare este de bun augur abodarea sa pentru ca persoanele in cauza sa cunoasca pașii care trebuie îndepliniți pentru intrarea in legalitate.

În primul rând, la momentul înstrăinării autovehicului în cuprinsul Certificatului de înmatriculare trebuie completat cu numele cumparatorului, data înstrăinării autovehiculului și semnătura acestuia.

În al doilea rând, în baza contractului de vânzare-cumpărare întocmit de către părți, trebuie efectuat Procesul verbal pentru scoaterea din evidență a mijloacelor de transport, în cadrul  Biroului impozite si taxe. În baza art. 11 alin. (41) OUG nr. 192/2002, organul fiscal trebuie să înștințeze înstrăinarea autovehiculului autorității competente de înmatriculare, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a cărui rază teritorială faceți parte.

            În cazul în care vânzarea a avut loc înainte ca Protocolul impus la art. 11 alin (41) din OUG nr. 192/2002 să fie semnat trebuie depus un petit către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor, pentru a efectua mențiunea de vânzare în baza de date informatizată.

Potrivit prevederilor art. 11 alin (4) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, „în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia Regim Permise de Conducere și înmatriculare a Vehiculelor simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente de înmatriculare transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

            Drept urmare, în cazul nefericit în care noul proprietar nu își înscrie dreptul de proprietate prin înmatricularea autovehiculului, în calitatate de reclamant, la Judecătoria a cărei circumscripție aveți domiciliul/sediul, trebuie depusă o cerere de chemare în judecată, prin care rugați instanța de judecată în baza probatoriului anexat, respectiv contract de vânzare-cumpărare, copie certificat de înmatirculare, cartea de identitate a vehiculului, RADIEREA autovehiculului în contradictoriu cu pârâtul.

În cazul în care neînmatricularea autovehiculului a dus și la păgubirea dumneavoatră, puteți cere instanței repunerea în situația anterioară, prin acordarea despăgubirii cuvenite. În baza art. 31 alin. (1) din Ordonanța de Guvern  nr 2/2001  împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia, la Judecătoria a cărei rază teritorială faceți parte, în dublu exemplar și cu documentele deținute în favoare.

În baza sentinței date de către instanță se poate radia mașina, iar documentele necesare sunt următoarele:

 1. Cererea solicitantului; Cerere radiere
 2. Sentinţa (copie) rămasă definitivă;
 3. Certificatul de înmatriculare;
 4. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
 5. Cartea de identitate a solicitantului (original şi copie)
 6. Fişa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale sau certificatul de atestare fiscală; Fişă înmatriculare
 7. Certificatul de radiere– 3 exemplare;
 8. Declaraţie pe proprie răspundere a titularului înmatriculării sau a moştenitorilor legali ai acestuia, din care să reiasă că vehiculul nu mai circulă pe drumurile publice;
 9. În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
 10. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.
 11. Alte documente ale vehiculului (pe care vânzătorul la mai are în posesie)
 12. Anexa pentru acordul prelucrarii datelor personale.

Comentarii

 1. Bună ziua! Am cumpărat de la un individ în 2015 o mașină care nu era pe numele lui dar m a asigurat ca pot face acte pentru a o putea înmatricula. Bineînțeles că nu am mai reușit sa dau de el și am luat legătura cu proprietarul din acte al mașinii printr-o scrisoare pentru a ma putea ajuta cu înmatricularea. Nu am reușit nimic acesta motivând ca a radiat mașina de la primărie. Văzând ca nu reușesc să o înmatriculez am scos mașina la vânzare pentru dezmembrare. Am vândut-o unui individ pentru dezmembrat. După 2 ani de zile m a contactat proprietarul din acte ca i a venit amenda de rovinieta. Din păcate eu am pierdut contractul de vânzare cumpărare între mine și cel căruia i am vândut mașina,si nu mai am nici un fel de date despre el.Pot avea probleme din aceasta cauza?? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  1. Buna ziua. Dupa cum am discutat si in chat, este important sa gasiti actele prin care ati achizitionat si ati vandut masina, pentru a solutiona situatia, eventual, prin instanta. Nu stiu exact la ce probleme va referiti, dar, pe baza documentelor sau a altor probe, va puteti adresa instantei de judecata.

 2. Buna ziua dupa ce scot masina de la fisc,ii dau cumpartorului 3 exemplare de cantract vanzare cumparare? Eu mai am vreo obligatie adica sa merg la politie sa o scot de pe numele meu?multumesc

  1. Dvs nu mai aveti nicio obligatie, Daca cumparatorul nu isi indeplineste obligatia de radiere, il actionati in instanta.

   1. Buna ziua!
    Am o intrebare, am vandut masina cu contract de vanzare, iar cumparatorul nu a trecut pe numele lui.eu detin numai copii despre talon s i cartea de identitate a vechicului.pot sa radiez cu aceste acte?

   2. De ce sa actioneze cumparatorul in instanta , daca autoritatile sunt obligate prin lege sa schimbe proprietarul in termenele stabilite de lege ? Nu mai bine da in judecata autoritatile sau macar sa mearga la circa financiara sa ii traga de maneca sa-si faca treaba? Ce tot atatea sfaturi cu datul in judecata ? Am inteles , sunteti avocat.

    1. Daca dvs reusiti, in concret, sa rezolvati problema daca „ii trageti de maneca sa isi faca treaba”, va rog sa impartasiti pe blog despre experienta dvs. Este o discutie deschisa, puteti sa propuneti orice fel de solutii viabile si eficiente exista. Sfaturile noastre juridice sunt din experienta profesionala, nu pentru a indruma spre avocat sau spre instanta.

 3. Buna ziua,
  e o fractura de logica in ce spuneti mai sus:

  „În baza sentinței date de către instanță se poate radia mașina, iar documentele necesare sunt următoarele:
  Certificatul de înmatriculare;
  Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  Fişa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale sau certificatul de atestare fiscală; Fişă înmatriculare”

  Daca as mai detine aceste documente, as putea radia autoturismul fara sa ma actionez pe cineva in instanta, corect?

   1. Sentina o am în original dar restul actelor sunt la cumpărător deci cum Dumnezeu sa depun eu cererea de radiere când nu mai am actele în original? Legiuitorul a făcut o treaba de mântuială din nou.

   2. Nu știu dacă legea prevede cele spuse de dvs expres pt situația dată, dar pot sa afirm că e un non-sens la mijloc. De unde și până unde pot eu sa dau o declarație pe propria răspundere cum că vehiculul nu mai circula din moment ce l-am înstrăinat? Poate sa circule, poate sa nu circule. De unde plăcuțe de înmatriculare dacă nu autovehiculul e înstrăinat? Iar pt celelalte acte(fisa de înmatriculare și certificat fiscal), poate…dar numai în copie, originalele vor fi la cumpărător.

 4. Buna ziua !
  Am vândut acum un an o mașina.
  Am făcut act de înstrăinare între mine și cumpărător care nu a inmatriculato pe el dar a dat-o la dezmembrări fără ca eu sa știu nimic . Am reușit când am aflat ca nu a inmatriculat-o pe el sa recuperez de la el actele mașinii și numerele dar nu știu dacă o pot radia eu sau trebuie sa fie el cel care o radiază?
  Pentru ca pe talon e trecut și el ca ia fost înstrăinată . Mulțumesc!

  1. Avand in vedere ca ati instrainat masina, noul cumparator trebuie sa faca radierea. Puteti incerca si dvs, daca aveti toate actele, probabil veti mai avea nevoie de o procura din partea lui. Orice nu reusiti direct la serviciul de inmatriculari, se rezolva numai in instanta.

 5. Buna ziua! In anul 2017 am cumparat un autoturism, am facut contractul de vanzare cumpărare dar nu am luat fiscalul de la primarie, in anul 2019 a murit vânzătorul iar acum mostenitorul a sunt la ditl le a trimis contractul pe wathapp si le a explicat situatia de mai sus iar dupa 3 luni a primit prin posta un proces verbal de scoatere din evidenta.
  Intrebarea este: eu cum pot sa inscriu autoturismul din moment ce nu am fiscal?

 6. Bună ziua! Am vândut o mașină în 2019 cu un contract de vânzare-cumpărare. Acum câteva zile am primit o amendă luată de noul proprietar în aprilie 2020 în Italia pentru depășirea limitei de viteză. Menționez că amenda a fost luată cu un aparat radar fix. Presupun că, cumpărătorul nu și-a înscris mașina pe numele lui având în vedere că certificatul de înmatriculare este încă pe numele meu. Odată ce am făcut actul de v-z și am scos-o de pe impozit (în acest an nu mi s-a cerut impozit pe ea), ce mai trebuia să fac? În articol spuneți că:

  „ organul fiscal trebuie să înștințeze înstrăinarea autovehiculului autorității competente de înmatriculare, respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări a cărui rază teritorială faceți parte.”

  Nu ar fi trebuit primăria localității mele să se ocupe de acest lucru? În aceste condiții, eu ce ar trebui să fac dacă nu pot da de noul proprietar sub nicio formă? Vă mulțumesc.

 7. Bună seara,am vândut mașină în 2017 ,contract vânzare cumpărare, certificat fiscal ,în anul 2020 m am trezit cu amendă de rovinietă ,am fost la CNAIR m au trimis la Poliția Înmatriculări ,apoi la Circa financiara de care aparțin ,nici unul nu se ocupa de aceste lucruri ,haz de necaz,am platit impozit la circa financiara ,am radiato apare clar în sistemul lor că eu nu mai sunt Proprietar ! Ei au eliberat Fiscalul ! Pe baza contractului de vânzare cumpărare ! Nici unul din aceste instituții nu te ajuta . Am ajuns la Tribunal am obținut o hotărâre Judecătorească din care reiese clar ceea ce am spus și eu mai sus , Nu mai sunt Proprietar din anul 2017 ,Cel care a cumpărat mașină de la mine nu a inmatriculato pe numele lui ,ce pot face eu sa nu mai figureze pe numele meu ,am obosit ,de alergat și de răspunsul Nu ne mai ocupam noi ,mergeți ,peste tot dar nu la noi ! Ce pot face ,am Contract vânzare cumpărare,fiscal în care spune clar că este radiata ,chitanța de taxe și impozite ,și hotărâre judecătorească !

  1. O întrebare.. Ai mai plătit impozit la circa? Știu ca după ce scoți fiscalul nu îți mai vine la impozit…
   Eu am pățit asta și nu știe nimeni ce se intampla

 8. Numai in Romania este aceasta procedura sa radiezi o masina dureza la fel de mult ca si cum ai inscrio. In alte tari Europene in 5 minute ai radiat masina Online si tot in 5 minute ai inmatriculato. In Romania iti trebuie 200 de harti sa o Radiezi si dupa afli cati mai trebuie o semnatura o stampila de la nu stiu cine si uite asa stai 3 luni sa radiezi o masina. Atatea proceduri trebuie sa faci sa scoti o masina din circulatie. In olanda pur si simplu intru pe site ai platit radierea in functie pe cati ani vrei ai sunat ai inchis asigurarea si gata. Nu frate in Romania trebuie sa astepti 3 luni trebuie un Dosar plin cu harti. O tara de cacat ma pisi pe Romania si pe acest sistem de cacat.

 9. Buna ziua!Am si eu o mare problemă în anul 2014 am vândut o masina cu act de vanzare cumpărare si fiscal scos de la primărie.Acum dupa 7 ani am primit amenzi de trecere pod Fetesti .Niciuna din pers la care a fost masina dupa mine nu a trecut.o pe numele lor.Problema mea este ca nu mai am actele care sa demonstreze ca masina nu mai este la mine.Credeti ca primaria de la care am scos fiscalul ar putea sa ma ajute cu o copie ceva de la dosarul cu care eu am cerut scoaterea fiscalului?Am fost la ei si mi.au zis ca le apare in sistem ca am cerut fiscal in 2014 dar nu au binevoit sa caute la dosar daca exista un act in baza căruia mi sa eliberat fiscalul.Multumesc anticipat pentru raspuns!

 10. Chiar e atat de greu sa spuna un avocat cum sta treaba ? Simplu , cineva nu si-a facut treaba. Ordonata 195/2002 a fost modificata in 2018 si uitati ce spune mai jos.
  Am patit si eu , am fost la circa finaciara si nu mai stiau ce sa mai ma abureasca . In concluzie cand ajunge amenda la ei o claseaza. Cum ar fi sa ma amendeze pentru o masina in 2021 pe care tot ei o radiasera fiscal in 2019. Trebuie doar sa mergeti si sa va tineti tare cu ei. Sa nu va lasati intimidati , pentru ca asta intentioneaza initial sa faca.
  SUNT OBLIGATI IN 5 ZILE sa transmita la inmatriculari radierea fiscala si aia IN 30 ZILE daca nu se schimba proprietarul SUNT OBLIGATI SA SUSPENDE INMATRICULAREA MASINII pana la reinmatricularea cu noul proprietar.
  Restul e vrajeala ca sa va plimbe pe drumuri.

  La articolul 11, după alineatul (4) se introduc opt noi alineate, alin. (41)-(48), cu următorul cuprins „(41) Organul fiscal care operează scoaterea vehiculului din evidenţa fiscală a fostului proprietar are obligaţia de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informaţii prevăzut de reglementările în materie fiscală în termen de 5 zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare. Aceasta face menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.

  (42) De la data înregistrării notificării prevăzute la alin. (41), autoritatea competentă de înmatriculare, respectiv Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor transmite datele noului proprietar la solicitarea instituţiilor interesate.

  (43) În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare.

  1. Buna ziua. Cu aceiasi problema ma confrunt si eu. Dupa 7 luni de la vanzare masini cu instrainat in talon fiscal si contract de vanzare cumparare. Cel care a cumparat masina nu a transcriso si nici nu a bagat masina la taxe si impozite de unde apartine. Iar mie mia venit amenda din germania. Problema este urmatoarea; comuna de care apartin mia spus ca nu beneficiaza de sistemul simultan de transcriere in momentul scoateri fiscalului, cum altfel poate anunta directie publica de permise si imatriculari de scoaterea de la financiar a vechiului propietar si obligativitatea noului propietar de a transcrie masina? Daca nu beneficieaza de acel sistem? Dupa 7 luni nu a ajuns la directia publica permise imatriculari absolut nimic de la taxe si impozite comunale de care apartin? Cei de facut? Multumesc.

   1. Va adresati instantei, pentru ca pe baza hotararii judecatoresti sa realizati radierea de la inmatriculari. Radierea fiscala, de la primarie, este alta procedura, nu au legatura intre ele.

   2. Tot in acea OUG scrie clar ca sunt obligati sa-si rezolve problema de sistem. Tu practic nu mai ai nici o raspundere dupa ce ai vandut masina cu acte in regule.Restul e abureala de functionari publici.

    1. Nu e abureala de funcționari . Sa te legi la aplicatiile DRPCIV necesita niște costuri și niște condiții de echipamente pe care nu toate primăriile mici și le permit.

 11. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (**republicată**)
  privind circulația pe drumurile publice**)
  EMITENT
  GUVERNUL
  Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 670 din 3 august 2006
  Cititi de la art.11 aliniatul 4 . Acolo spune foarte clar cum se procedeaza. Tot atat de clar se spune ca tu nu mai ai nici o obligatie dupa ce ai facut CV ci doar autoritatile statului trebuie sa faca ce trebuie.
  Inclusiv CNAIR pot cere informatii despre proprietari la administratia financiara dar nu o fac.

 12. Buna ziua,
  E plin de anunturi si siteuri care zic ca vin si iti iau masina de acasa pentru fier vechi. Am sunat la cativa si acestia tot ce ofera e un contract de vanzare-cumparare. Ei zic ca eu pot scoate din evidenta taxe si impozite locale si radia de la drpciv masina. Desi nu inteleg cum. Unul mi-a zis ca face de 5 ani de zile asta si nu au fost probleme. Adica ia masini pentru fier vechi.

  Cum ar trebui sa procedez? Voi reusi sa radiez masina de la taxe si impozite locale si din evidenta politiei doar cu un contract de vanzare-cumparare? Mentionez ca actele masinii si placutele imi raman.

 13. Buna ziua. Am vândut o mașina și mi-a venit o amenda de rovineta. Am scos-o din primărie. Ce e de făcut? Eu. U sant in țara cum pot rezolva aceasta problema. Va Multumesc.
  Mașina sa vândut cu fiscal pe loc. Din momentul vânzări ar trb ca primăria sa trimeata la trafic noul proprietar și sa numi mai vina mie amenzile.
  acum

  1. Puteti solicita in instanta radierea autoturismului de pe numele dvs si obligarea cumparatorului la restituirea valorii amenzii achitate.

 14. Buna ziua
  Am cumpărat o mașina și vânzătorul (deși a promis ca trimite 3 exemplare din contract VC cu fiscalul) nu a trimis fiscalul.
  Pot înmatricula mașina dacă nu am fiscalul in condițiile in care am contract vânzare cumpărare, talon , carte tot.
  Multumesc

 15. Buna ziua am o intrebare din pacate am vandut masina uni bulgar in Olanda. Iam dat toate actele si am facutbcu el un contract de vanazare cumparare. Am facut poze la toate actele vreau sa stiu daca eu pot radia masina din pentru ca ma gandesc ca el o va inmatricula la bulgari. Nu mai inteleg atata nebunie In Romania cu actele astea si cu vazarea asta de iti trebuie 10 facultati sa intelegi cum sa vinzi o masini sau ce trebuie facut sa o poti radia. Am vandut masina si acum primesc amenzi la fiecare doua zile cate una ce sa fac. Cum sa fac sa fie bine.

 16. Bună seara!
  Am primit o PVCC pe numele meu pentru cicularea autovehiculului fără rovienietă valabilă cu drept de contestație 15 zile.
  Eu am vândut și radiat maşina iar actualul proprietar a spus că va plăti amenda imediat, binențeles că nu a plătit amenda iar dreptul meu de a formula contestație a expirat.
  Întrebarea mea este dacă mai pot face ceva în acest caz?
  Mulțumesc!

  1. Puteti solicita in instanta radierea autoturismului de pe numele dvs si obligarea cumparatorului la restituirea valorii amenzii achitate.

 17. Buna ziua. Am vandut o masina in iunie 2021 si dupa ce am trecut pe certificat ca a fost instrainata, i-am predat cumparatorului toate documentele masinii si am radiat-o fiscal din localitatea mea de domiciliu.
  La cateva zile am anulat si asigurarea RCA.
  Acum(ian 2022) mi-a venit o amenda de viteza din germania.
  Am verificat pe https://www.aida.info.ro/polite-rca si apare ca are asigurare RCA activa.
  Ce ar trebui sa fac?
  multumesc

  1. Sa deschideti un proces impotriva cumparatorului, prin care sa il obligati sa radieze masina sau hotararea judecatoreasca sa tina loc de acord pentru radiere.

 18. Buna seara am cumparat o masina si persoana de la care am cumparato nu si a trecuto per nume masina este tot pe numele primului propietar iam spus la cel de la care am comparato eu de fiscal si are datorii mari eu potrebbe cere un fiscal de la propietarul care e masina pe numele lui Multumesc anticipat

 19. Buna seara in 2015 am facut schimb cu o persoana de masini fara a face vrun contract de vînzare cumparare eu ne find propietar la dînsul find mama dînsului propietar si acum in 2022 mam trezit cu o citație la poliție ce probleme pot intînpina eu mulțumesc ..

  1. Buna ziua. Situatia cu vanzarea masinii, de regula, se rezolva amiabil cu vanzatorul sau prin instanta. Eventuale situatii mai complicate, trebuie vazute in concret.

 20. Am cumparat un autoturism cu acte de vanzare cumparare, l-am declarat la fisc dar nu am reusit sa-l inmatriculez la DRPCIV. Intrebare: pot instraina auto altei persoane? in baza actului de vanzare cumparare initial? Multumesc

  1. Puteti instraina, dar trebuie realizata si procedura la DRPCIV, altfel ramane inregistrat vechiul proprietar, de la care ati cumparat dvs.

 21. Buna ziua, am primit recent o instiintare de dosar de dauna pentru o masina pe care am vandut-o acum 2 luni. Am sunat la societatea de asigurarari si mi s-a spus in mod clar si rastit ca „nu am ce sa fac”. Cum pot evita marirea politei, pentru ca asta ma intereseaza?

 22. Buna ziua
  Am vandut o masina cu numere de Austria , in Romania …. de unde pot lua un fel de dovada ca masina a fost inregistrata in Romania si astfel eu sa nu mai platesc asigurare pt masina in Austria
  Mentionez ca am „vandut” masina fratelui meu , am trimis masina cu numere si toate actele austriece in Romania
  Acum de la firma de asigurari din Austria mi-au zis ca am nevoie de o dovada ca masina a fost inregistrata si numerele si talonul vechi au fost distruse
  Intrebarea mea este , de unde iau eu aceasta dovada ? Sub forma de scrisoare cu stampila oficiala. Multumesc

 23. Am cumparat o masina si nu e trecuta decat la fisc fiindca nu am reusit sa fac nimic cu ea si am dato la niste colectori de fiervechi . Actele si numerle masini sant la mine dar nu o pot radia de la primarie invoocandumise ca trebuie sa o radiez mai intai de la politie . La politie apare suuspendata din 20.2 .2020pentru itp
  Ajutatima va rog ,cum asi putea sa o radiez!? de la politie cand eu nu am inscriso la politie ci doar la primarie.
  Va multumesc mult.

  1. Buna ziua. In cazul in care situatia nu se remediaza administrativ, la nivelul directiei de inmatriculari, va puteti adresa instantei de judecata pentru radierea autoturismului.

   1. Pentru ce sa merg in instanta cand eu am toate actele masini !?……,bag seama ca ar trebui radiata din oficiu cand se constata ca nu mai are itp si nici asigurare numai ca la noi nu se stie cum sa inebunim lumea nu sa o ajutam(ma refer la legile ,ordonate date de „distinsii „nostri parlamentari)

 24. Am vandut masina tatalui meu decedat, vanzare in baza certificatului de succesiune, cu contract vizat de taxe si impozite. Cumparatorul nu a perfectat actele si a vandut mai departe masina. Acum primesc amenda din Austria pe numele tatalui meu (decedat din mai) ca a depasit viteza legala. Cum ma poate afecta asta? Trebuie sa platesc amenda?Am dovada vanzarii contractul stampilat de finante.

  1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (**republicată**)
   privind circulația pe drumurile publice**)
   EMITENT
   GUVERNUL
   Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 670 din 3 august 2006
   Cititi de la art.11 aliniatul 4 . Acolo spune foarte clar cum se procedeaza. Tot atat de clar se spune ca tu nu mai ai nici o obligatie dupa ce ai facut CV ci doar autoritatile statului trebuie sa faca ce trebuie.
   Inclusiv CNAIR pot cere informatii despre proprietari la administratia financiara dar nu o fac.

  2. Puteti contesta amenda aratand ca masina a fost vanduta, iar tatal dvs a decedat. Trebuie sa rezolvati problema cu cumparatorul si sa radiati masina, fie administrativ, fie prin instanta. Daca totusi platiti amenda, puteti recupera banii de la actualul proprietar al masinii, fie amiabil, fie prin instanta.

 25. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 (**republicată**)
  privind circulația pe drumurile publice**)
  EMITENT
  GUVERNUL
  Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 670 din 3 august 2006
  Cititi de la art.11 aliniatul 4 . Acolo spune foarte clar cum se procedeaza. Tot atat de clar se spune ca tu nu mai ai nici o obligatie dupa ce ai facut CV ci doar autoritatile statului trebuie sa faca ce trebuie.
  Inclusiv CNAIR pot cere informatii despre proprietari la administratia financiara dar nu o fac.

  Mergeti la circa finaciara si cereti-le sa-si faca treaba.

 26. Cine este in gradul de a mă ajuta cu un răspuns ! Daca mașina proprie înmatriculată în România am vanduto in luna ianuarie în altă țară membră UE, de ce trebuie sa plătesc impozit pe tot anul in Romania ? Se poate da in judecata ? Știe cineva ceva ? Mulțumesc anticipat. Îmi poate răspunde cineva și pe mail ?
  lucian_pertu@yahoo.com

 27. Conform Codului fiscal cine are masina in proprietate la 31.12.2022 datoreaza impozit pentru intreg anul 2023. Nu conteaza daca o vindeti pe 1 ianuarie, impozitul trebuie achitat integral pe anul curent. Cel care o cumpara nu mai datoreaza impozit in 2023, ci incepand cu 1 ianuarie 2024. Faptul ca o vindeti in strainatate nu va scuteste de plata impozitului.

 28. Bună seara.Vin și eu cu o problema la dumneavoastră,în luna mai 2022 am vândut masina unei persoane pe baza unui contract de instrainare-dobandire.Acea persoana nu si-a inmatriculat-o pe ea și a iesit din tara cu mașina urmând sa o vândă fără contract.Eu am primit în luna decembrie amenzi de viteza și parcare din Germania,Austria și Franța pe numele meu fără a savarsii eu fapta .Între timp am dat de noul proprietar și mi,a spus ca el nu are ce sa facă ca a vandut masina,l-am găsit și pe celalalt proprietar fără acte de vânzare care mi-a zis ca a vandut și el masina.Am mers la drpciv cluj pentru a găsi o soluție sa nu îmi mai vina amenzi pe numele meu (eu am scos masina de la impozitul primariei),dar dânșii m-au spus ca pot rezolva doar în instanta aceasta chestiune.Intrebarea mea este cum as putea sa scap de amenzile care s-au făcut și cum as putea sa radiez masina din circulație deoarece în cartea de identitate a mașinii tot eu am rămas proprietar.

 29. Bună ziua. Am vândut masina doar cu o tract de vanzare cumpărare.Dupa 2 luni aceasta a fost revândut de acel cumpărător fără sa ma înștiințeze. Amenzile din trafic, pe care le face actualul cumpărător ie plătesc eu. Ce trebuie sa fac? Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *