Drept civil - Dreptul familieiPentru romanii din strainatate

Divort in Romania pentru cetatenii din strainatate – costuri si durata

Romanii din strainatate aflati in pragul unui divort, pot actiona in vederea desfacerii casatoriei atat in strainatate, cat si in Romania. Durata si costurile unui proces de divort variaza mult de la o tara la alta, Romania bucurandu-se, in continuare, de un regim si o procedura relativ rapida si necostisitoare.
Cetatenii romani si straini au posibilitatea, in anumite conditii, de a divorta in Romania, in baza Codului Civil si a Codului de Procedura Civila, atunci cand:

  • Cand cel care initiaza divortul din strainatate este cetatean roman;
  • Cand celalalt sot locuieste in Romania;
  • Cand ambii soti sunt cetateni romani, indiferent daca locuiesc sau nu pe teritoriul Romaniei.

Potrivit art. 1081 din Codul de procedura civila, “Instantele romanesti sunt competente sa judece cererile de divort, daca la data introducerii cererii reclamantul domiciliaza pe teritoriul Romaniei de cel putin un an, precum si procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in Romania, daca cel putin una dintre ele este cetatean roman
Sub aspect teritorial, cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul. Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti. (art. 915 Codul de procedura civila).

Un element de o vitala importanta pentru reducerea timpului de finalizare al procesului, dar si pentru reducerea eforturilor si costurilor, este ca cele doua parti (sotul si sotia) sa se inteleaga in sensul realizarii unui divort prin intelegere/divort prin acord, in conditiile legii.
In acest scop, avocatul este cel care va poate ajuta sa ajungeti, mai usor, la un consens in ceea ce priveste:

  • Impartirea bunurilor comune (atat active cat si pasive),
  • Numele de familie pe care il va purta fiecare dupa divort,
  • Exercitarea autoritatii parintesti,
  • Stabilirea locuintei copiiilor dupa divort,
  • Modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copii minori,
  • Stabilirea contributiei la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala.

Un divort in conditiile intelegerii intre cei doi, poate dura intre 1 si 3 luni in medie, de la depunerea dosarului la instanta si pana la pronuntarea hotararii.

Lipsa acordului si a cooperarii in directia realizarii divortului poate aduce un timp mediu de finalizare de 6-10 luni, putandu-se prelungi si peste 1 an.

In ceea ce priveste prezenta personala a sotilor in procedura divortului, potrivit legislatiei in vigoare, divortul se poate pronunta de catre instanta de judecata si fara ca prezenta partilor sa mai fie necesara, acestea fiind reprezentate de avocat, care va poate, de asemenea, informa cu privire la documentele care va sunt necesare. Potrivit art. 920 din Codul de procedura civila, “In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.”

Costurile in cazul unei actiuni de divort sunt reprezentate de taxa de timbru, onorariu avocat, iar in cazul in care unul din soti este strain se mai adauga costurile cu traducerea actelor in limba romana.

Trebuie mentionat ca, pentru cetateanul roman, aflat in fata unei decizii cu privire la tara unde sa demareze procedura, efectuarea divortului in Romania aduce o serie de avantaje prin procedura mai simplificata fata de alte tari (exemplu Italia, Marea Britanie, Canada, samd) precum si prin costurile mai reduse. De asemenea, in cazul efectuarii divortului in strainatate, cetateanul roman va fi nevoit, in continuare sa efectueze demersuri privind recunoasterea si transcrierea divortului strain la Starea Civila romana.

Nu in ultimul rand, pentru aplicarea celei mai bune solutii in cazul dvs, in ceea ce priveste procedura, implicatiile si efectele pe care le genereaza procedura divortului in Romania, este indicat sa beneficiati de sfaturile de specialitate ale unui consultant juridic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *