Drept penal

COMPETENTA PARCHETULUI EUROPEAN

Parchetul European și-a început activitatea la 1 iunie 2021. În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania). Celelate 5 state membre ale Uniunii Europene – Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda – nu au acceptat această inițiativă.

REGULAMENTUL (UE) 2017/1939 AL CONSILIULUI din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) reglementeaza organizarea si functionarea Parchetului European.

Parchetul European este competent în ceea ce privește infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, care sunt prevăzute în Directiva (UE) 2017/1371, astfel cum a fost transpusă în dreptul intern, indiferent dacă același comportament infracțional ar putea fi încadrat ca un alt tip de infracțiune în temeiul dreptului național, ca, spre exemplu:

  • Infracțiunile prev. de art. 181-183 din Legea nr. 78/2000, infracțiunile de luare de mită, dare de mită, spălarea banilor în legătură cu fondurile europene
  • Infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat în legătură cu fondurile europene
  • În ceea ce privește frauda în materie de TVA, Parchetul European este competent numai atunci când acțiunile sau inacțiunile intenționate definite în dispoziția respectivă sunt legate de teritoriul a două sau mai multe state membre și implică un prejudiciu total de cel puțin 10 milioane EUR.
  • orice altă infracțiune care este legată în mod indisolubil de un comportament infracțional dintre cele menționate anterior

Competența teritorială intervine în cazul în care infracțiunile:

  • au fost săvârșite integral sau parțial pe teritoriul unuia sau mai multor state membre;
  • au fost săvârșite de către un resortisant al unui stat membru, cu condiția ca un stat membru să aibă jurisdicție în privința unor astfel de infracțiuni atunci când sunt săvârșite în afara teritoriului său, sau
  • au fost săvârșite în afara teritoriilor prevăzute anterior de o persoană care face obiectul Statutului funcționarilor sau Regimului aplicabil în momentul săvârșirii infracțiunii, cu condiția ca un stat membru să aibă jurisdicție în privința unor astfel de infracțiuni atunci când sunt săvârșite în afara teritoriului său.

Societatea noastra de avocati asigura asistare si reprezentare calificata, pentru persoane fizice si juridice, in fata Parchetului European si in fata instantelor de judecata competente pentru solutionarea cauzelor in care urmarirea penala a fost realizata de catre PE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *